مدیریت منابع انسانی در سازمان
مدیریت منابع انسانی و بهصورت کلی، واحد منابع انسانی در سازمانها، از قسمتهایی در یک مجموعه هستند که بعد از کرونا، جان تازهای گرفتهاند؛ علیالخصوص اهمیت این واحد را در ایران میتوان درک کرد که نیروهای خوب و توانمند درحال مهاجرت از کشور هستند و جنگ شدیدتری نسبت به سایر قسمتهای دنیا، بر سر نیروهای خوب وجود دارد.
ما در این مقاله مدیریت منابع انسانی در سیمپل اچ آر قصد داریم تا شما را توجیه کنیم که چرا یک سازمان به مدیریت و مشاوره منابع انسانی نیاز دارد. پس تا انتها با ما همراه باشید.
چرا مدیریت منابع انسانی مهم است؟
در سالهای گذشته، قدرت در سازمانها بعد از مدیرعامل، معمولاً مدیر مالی مجموعه بوده است. اما با تغییراتی که درطول این ۳ سال گذشته روی داده، این قدرت، رفتهرفته بهجای اصلیاش، یعنی واحد مدیریت منابع انسانی سازمان درحال بازگشت است؛ زیرا خود مدیر مالی نیز برای ماندن در آن سازمان یا رفتن، دچار شک و تردید است، پس مدیرعامل به فردی نیاز دارد که بتواند در حفظ ساختار تیمش به او کمک کند.
بخش های مختلف مدیریت منابع انسانی در سازمان
بخش های مختلف مدیریت منابع انسانی در سازمان را میتوان به دو دسته تقسیم کرد:
- یک قسمت اداری یا همان منابع انسانی اداری که در برخی سازمانها، کارگزینی گفته میشود.
در بخش اداری مدیریت منابع انسانی، از امور قراردادها، محاسبه حقوق و دستمزد، کنترل تردد، بیمه، قوانین کار و تأمین اجتماعی و بهصورت کلی، هرچیزی که مربوط به اجرای قوانین کشور و شرکت باشد، در آن انجام میشود. هنوز هم خیلی از مدیران تصورشان از واحد منابع انسانی، واحدی است که فقط این کارها را انجام میدهند؛ درحالی که اصلاً انجام این کارها الزاماً دانش منابع انسانی نیاز ندارد و یک کارشناس امور اداری نیز میتواند آنها را انجام دهد و در بدترین حالت، اگر در قراردادها و امور بیمه با مشکلی مواجه شود، کارشناسان و مشاوران مختلفی هستند که میتوانند آن شما را برطرف کنند.
- حوزه دوم مدیریت منابع انسانی که بیشتر با انسانها سروکار دارد، همان حوزهای است که درطول این ۳ سال، بسیار مورد توجه قرار گرفته، حوزه تلنت منابع انسانی است (Talent) که شامل چهار قسمت کلی زیر میشود:
- جذب و استخدام: کلیه فرآیندهای لازم از نیازسنجی پرسنل تا آنبردینگ
- ارزیابی عملکرد: فعالیتهای لازم برای بررسی عملکرد و توسعه کارکنان
- آموزش و توسعه: برنامههای آموزشی مختلف برای ارتقا عملکرد پرسنل
- استراتژی سازمان: دید کلان به منابع انسانی و معماری سازمان
البته که در بعضی دستهبندیهای مدیریت منابع انسانی، استراتژی و سازمان را بهعنوان قسمتی از همه سه دسته بالاتر قرار میدهند؛ اما بهصورت کلی، دستهبندی معرفی شده از معتبرترین منبع حوزه منابع انسانی در دنیا (SHRM.org)، این دستهبندی است.
در مجموعه سیمپل اچ آر، تمامی مقالات و مطالب ارائه شده، در حوزه تلنت و در یکی از چهار دسته بالا قرار دارد و ما در حوزه اداری یا اصطلاحاً Admin منابع انسانی، هیچ فعالیتی نداریم.
وضعیت منابع انسانی در ایران چگونه است؟
این بازار متلاطم منابع انسانی، با شرایط دلاری امروز کشور (در حال حاضر ۶۰ هزار تومان!) علاوهبر این که باعث مهاجرت نیروهای توانمند شده است، باعث شده تا عده دیگری نیز که در کشور باقیماندهاند، بهدنبال کسب درآمد دلاری باشند، بهسمت فارکس و ترید کردن حرکت کنند یا به دورکاری رجوع کنند.
با این شرایط، در مدیریت منابع انسانی خوب است که بدانید بازار کار ایران با چند دسته مختلف افراد روبهرو است:
- دسته اول: افرادی که درطول مدت ۶ ماه تا ۳ سال آینده مهاجرت میکنند و در این مدت، بهدنبال کار کردن در جایی هستند که صرفاً گذران زندگی کنند، مفاهیمی مانند عملکرد قوی و تعلق سازمانی برای این دسته، غیر قابل درک است. اگر حقوقشان یک روز دیر شود، شرکتشان را عوض میکنند و اولویت بالاتر از اولشان، حقوق است.
- دسته دوم: افرادی که باتوجه به توانمندی خود، درحال درآمدزایی دلاری برای خودشان هستند و اکثراً در حوزه IT مانند برنامهنویسی، طراحی سایت و کارهای طراحی مشغول به کار هستند. شما بهعنوان مدیریت منابع انسانی، برای این که این افراد را بتوانید استخدام کنید، باید شرایط پرداختتان را تا حد استانداردهای این افراد بالا ببرید.
- دسته سوم: افرادی هستند که به شرایط کشور و زندگی خودشان هنوز امید دارند ولی شغلشان اجازه درآمدزایی دلاری نمیدهد. هنوز این افراد هم در بازار ایران مشغول به کار هستند.
- دسته چهارم: ناامیدان هستند که این افراد بهدلیل شرایط کشور، نمیتوانند برنامه خاصی را برای زندگی خود متصور شوند. احتمالاً توانایی خروج از کشور یا درآمدزایی دلاری هم ندارند. نه نای ماندن دارند و نه پای رفتن. این دسته هم که تعدادشان در کشور کم نیست، یکی از دستههای رایج نیروی بازار کار ایران هستند که شاید بیشترین انرژی را از واحد مدیریت منابع انسانی میگیرند تا به عملکرد مناسب برسند.
البته که میتوان دستهبندیهای بیشتری را نیز برای این افراد درنظر گرفت؛ اما به صورت کلی و برای ایجاد کردن دیدی نسبت به پیچیدگی منابع انسانی سازمان برای مدیریت منابع انسانی، این دستهبندی ارائه شده است.
از زاویه دیگری نیز اگر به وضعیت منابع انسانی نگاه کنیم، کسبوکارهایی که حوزه کاریشان خدماتی و مشخصاً حوزه IT فعال هستند، این سالهای جزو پردغدغهترین سالهای کاریشان است؛ بهدلیل اینکه اصل کارشان برروی دانش و تخصص افرادی است که هرلحظه که اراده کنند، در کشورهای همسایه از دوبی گرفته تا ترکیه، حاضرند برای همکاری با آنان پول خوبی پرداخت کنند. اما برای مثال، در صنعت پتروشیمی و نفت، شرایط بهشدتِ حوزه IT تغییری نداشته است؛ زیرا که دانش نفت و پتروشیمی کشور، مقداری بومی کشور خودمان است و کانال آموزش و پرورش فعالان این صنعت هم، یعنی دانشگاه نفت، مشخص است و شرایط کاری خارج از کشور نیز بهاندازه حوزه IT برای فعالان آن، خوب نیست.
خدمات مشاوره جذب و استخدام منابع انسانی در سازمان چیست؟
در جذب و استخدام، اغلب شرکتها بهسراغ هد هانتینگ یا همان شرکتهای ارائه دهنده خدمات جذب و استخدام مانند سیمپل اچ آر، که فرد مد نظر شما را استخدام میکنند، میروند. اما در حوزه مشاوره جذب و استخدام، در مدیریت منابع انسانی ما کمی عمیقتر و کمی عقبتر از استخدام را بررسی میکنیم و به سؤالاتی از قبیل پرسشهای زیر پاسخ میدهیم:
- مشکل کجاست که به استخدام یک نفر جدید فکر میکنیم؟
- آیا نمیتوانیم مشکل را با تغییر در شرح شغل برطرف کنیم؟
- آیا امکان جابهجایی فردی را در داخل سازمان، برای پر کردن این موقعیت شغلی داریم؟
- آیا شرح شغلی این موقعیت بهدرستی تدوین شده است؟
- کانالهای داخلی مجموعه برای استخدام فرد مورد استفاده قرار گرفتهاست؟
- آیا امکان برونسپاری این شغل وجود دارد؟
نظرات شما