بازی های تیم سازی
بازی های تیم سازی – یا اصطلاحاً Team Building Activity – ازجمله فعالیتهایی است که علاوهبر اینکه واحد منابع انسانی سازمان باید در برگزاری آن تخصص داشته باشد، مدیران سایر واحدها نیز باید بتوانند برای واحد خود، این کار را انجام دهند. البته وقتی کلمه «بازی» شنیده میشود، تصور میشود که یک کار مسخره، لوده و خارج از چارچوب باید انجام شود که افراد مجبور شوند با یکدیگر شوخی کنند و درنتیجه ارتباط بگیرند؛ با این امید که فردا صبح در سرکارشان با یکدیگر تعامل بهتری داشته باشند و درنهایت، باعث افزایش بهره وری در سازمان شود. براساس همین تفکر، بازیهایی مانند گنج را پیدا کن (که یک وسیله را پنهان میکنند تا شخص دیگر آن را پیدا کند)، نقاشی با چشم بسته (به کسی که بهترین نقاشی را بکشد، جایزه میدهند) یا پازلسازی طراحی شده است که وجه و صورت بازیهای تیمساز را، که یک اتفاق مهم در فعالیتهای منابع انسانی است، خراب کرده است.
در ادامه این مقاله بازی های تیم سازی در سیمپل اچ آر با کمک از اساتید دانشگاه بوستون نشان میدهیم که اگر این فعالیتها بهدرستی انجام شوند، باعث افزایش احساس تعلق سازمانی، بهبود عملکرد و رضایت شغلی پرسنل میشود.
بازی های تیم سازی برای تیم های ریموت (دورکار)
یکی از جدیترین مسائل در تیمهای ریموت، محدودبودن ارتباط چشمدرچشم افراد با یکدیگر و حداقلیبودن شناخت آنان از ارزشها، رفتارها و اولویتهای کاری یکدیگر است. پس یکی از اصلیترین اهداف در بازی های تیم سازی در دورکاری، این است که مکالماتی ساختاریافته و هدفمند طراحی نمایید که باعث ایجاد ارتباط و شناخت بین افراد شود. البته شیوهای که آن را برگزار میکنید، وابسته به تعداد افرادی که در تیم حاضرند و فرهنگی که دارند، ممکن است متفاوت باشد؛ اما هدف باید افزایش شناخت ازطریق ارتباط مستقیم، چیزی که در تیمهای ریموت کم است، باشد.
چگونه بازی های تیم سازی طراحی کنیم؟
در ادامه، چند مثال برای طراحی بازی های تیم سازی توضیح داده شده است. البته پیشنهاداتی که در زیر ارائه شده، فقط برای تیمهای ریموت نیست و در تیمهای حضوری نیز بسیار کاربرد دارند؛ اما ما با توجه به دغدغه امروز جامعه، که بیشتر تیمهای ریموت هستند، راهکارهایی متمرکز برای آنها ارائه دادهایم:
- در چه فرهنگ کاری دوست داری کار کنی؟
یکی از سؤالات خوب که میتواند ارزشهای کاری افراد را نشان دهد، همین سؤال است. کاملتر میتواند این باشد که :«در چه فرهنگی دوست داری کار کنی و کارکردن در آن فرهنگ چگونه است؟ برایمان توصیف کن.» این سؤال افراد را وادار میکند که به نیازهای واقعی که دارند فکر کنند و اگر چیزی آنها را ناراحت کرده است، توضیح دهند و توقعاتش را از تیم بیان کنند.
- بهترین ورژنی که از همکارت دیدی؟
این سبک گفتگوی ساختاریافته در بازی های تیم سازی اینگونه است از افراد خواسته میشود بهترین زمان که همکارشان با آنها کاری انجام میداده است را بیان کنند؛ با این هدف که نقاط قوت یکدیگر بیشتر دیده شود و باعث تقویت روابط بین اعضا گردد. یا اینکه از اعضا خواسته میشود زمانی را تعریف کنند که همکارشان عملکرد خیلی خوبی داشته است و مؤثر واقع شده است.
- دستاوردت رو نشونم بده
این سبک گفتگو به این صورت است که از پرسنل خواسته میشود هرکدامشان با یکی از دستاوردها یا موفقیتهایی که در طول دوره گذشته در کارشان داشتهاند، حاضر شوند و یک «چیز» که نماد آن موفقیت است را همراه خود بیاورند. میتواند آن «چیز» یک عکس نمودار، یک گل یا هرچیزی باشد که به شخص، آن موفقیت را یادآوری میکند. بعداً شما میتوانید «عکس» این «چیزها» را جمعآوری کنید و در گروه خود قرار دهید تا یادآور موفقیت اعضای تیمتان شوید.
- استایلت رو بهم نشون بده
این دسته از مکالمات در بازی های تیم سازی جای شخصیسازی فراوانی دارند. به این ترتیب که شما از افراد میخواهید که یک آزمون شخصیت سنجی مانند دیسک را تکمیل کنند و در جلسه، درباره تیپ شخصیتی خودشان صحبت کنند. در این جلسات از آزمونهای شخصیتسنجی استفاده کنید نه تیپشناسی، مانند تست MBTI.
- کارت مکالمه
این بازی از این جهت بهعنوان بازی های تیم سازی مناسب است که تمام اعضای گروه را اکتیو کرده و همه شروع به صحبتکردن میکنند. به این ترتیب که روی کاغذ، چندین سؤال مینویسید و به هر یک از اعضا، یک کارت را بهصورت تصادفی میدهید. سؤالات میتوانند چیزهایی شبیه به این باشند: «بازی موردعلاقهات چیست و چرا؟»، «چه شخصیت کارتونی را دوست داری؟»، «چه چیزی را دوست داشتی درباره دوران کودکیت تغییر بدی؟»، «چه چیزی باعث نگرانی تو در آینده میشه؟» و سؤالاتی از این دست که میتوانید با توجه به میزان نزدیکی، کیفیت ارتباط و تعداد افراد شرکتکننده، سؤالات را خودتان طراحی کنید.
- زمان آزاد!
الزاماً بازی های تیم سازی قرار نیست فعالیتی عجیبوغریب و خارج از ساختار سازمانی باشند. شما میتوانید با اختصاصدادن ۵ دقیقه اول هر جلسه برای گفتگوی آزاد، در راستای ایجاد ارتباط بهتر بین اعضا گام بردارید؛ البته نه اینکه بهطور رسمی اعلام کنید: «از فردا ۵ دقیقه ابتدای جلسات برای مکالمه آزاد استفاده خواهد شد»، بلکه بهتر است این زمان بهطور غیررسمی و طبیعی در جلسات اضافه شود و کنترل آن هم آسان خواهد بود.
- شبیهسازی کنید
یکی از کارهایی که بهویژه در شرایط نامناسب اجتماعی میتوانید انجام دهید، مانند بحران اقتصادی، رکود و سایر مسائل اجتماعی، این است که بهجای اینکه بخواهید این شرایط اجتماعی را نادیده بگیرید، اتفاقاً به آنها توجه کنید و از گروهتان بپرسید که اگر آنان جای مسئولان بودند، برای حل مشکل چه کاری میکردند. البته انجام این کار بسیار حساس است؛ زیرا اگر به مسائل سیاسی و مذهبی بکشد، کنترل آن دشوار است. اما در مسائل فنی، مهندسی، اقتصادی و امثالهم، میتواند تمرین خیلی خوبی باشد؛ چراکه علاوهبر اینکه تفکر انتقادی را در گروه تقویت میکند، باعث میشود به احساسات منفی گروه نیز توجه و به افزایش امنیت در تیم منجر شود.
- شروع کار
یکی دیگر از گفتگوهای جالب برای بازی های تیم سازی ، که البته فقط یکبار امکان انجام آن را خواهید داشت، این است که از اعضا بخواهید داستان ورودشان را به تیم بیان کنند. چیزی که فکر میکردند قبل از ورود به تیم و چیزی که در واقعیت اتفاق افتاد را روایت کنند و بگویند احساسی که درحال حاضر دارند، چیست.
- امور داوطلبانه
یکی دیگر فعالیتهای مؤثر بهعنوان بازی های تیم سازی ، انجام امور داوطلبانه است؛ مانند تغییر دکوراسیون دفتر، رنگکردن دیوارهای دفتر یا حتی کمککردن به نیازمندان با درستکردن غذا، سرزدن به خیریهها و اموری از این دست. البته بازهم شما بهعنوان واحد منابع انسانی باید هوشیار باشید که وارد خطوط قرمز سازمان، یعنی فعالیتهای سیاسی و مذهبی، نشوید یا اگر شدید، کنترل شده باشد.
بهسادگی، بازی را ارزشمند کنید
بازی های تیم سازی نباید به چشم یک فعالیت غیرارزشمند دیده شوند. البته بسیاری از مدیران بدون اینکه بدانند، چنین فعالیتهایی را در تیمهای خود انجام میدهند؛ اما معرفی و تمرکز بیشتر روی آنها، علیالخصوص در شرایط امروزی کسبوکارها که متلاطم است، نهتنها فانتزی نیست، بلکه بدون هزینه زیادی (صرفاً تخصیص زمان) میتواند اوضاع تیمها را تا حد خوبی بهبود بخشد.
نظرات شما