افزایش قدرت ذهن در گرو هیچ کاری نکردن
افزایش قدرت ذهن در گرو هیچ کاری نکردن است! بله. انجام ندادن هیچ کاری “نه به معنای کلمه” باعث پیشرفت قدرت ذهنی و مغز میشود. سالهاست که در تلاش هستیم تا تمرکز خود را بالا ببریم. هزاران هزار مقاله و دورههای آموزشی وجود دارند که راههای افزایش تمرکز را در چند دقیقه به ما آموزش بدهند که عموماً خواب کافی، یوگا، نوشتن برنامه روزانه و گذراندن زمان در طبیعت پیشنهاد پژوهشگران برای افزایش تمرکز است.
اما در سیمپل اچ آر به شما خواهیم گفت که تحقیقات نشان میدهد در تمرکز بالا، چند جنبه منفی وجود دارد. یکی اینکه مغز شما را زود خسته میکند، از انرژی شما میکاهد و در تصمیمگیری شما اثر میگذارد که در نتیجه، همکاری شما در تیم را به حداقل خود میرساند. ما به شما خواهیم گفت که بهترین عملکرد مغز زمانی است بین تمرکز و عدم تمرکز؛ یعنی هیچ کاری نکردن.
هربار که شما توجهتان را از موضوعی به موضوع دیگر معطوف کنید، مغز با مصرف مواد غذایی، یک جابهجایی عصبی – شیمیایی انجام میدهد. پس اگر چندکار را با هم اجرا میکنید، منابع عصبی را تحلیل میبرید که نتیجه آن، خستگی در پایان روز است.
تمرین تمرکز حواس به مدت ۱۰ دقیقه در روز
پیش از اینکه ببینیم هیچ کاری نکردن چه تأثیری بر قدرت ذهن میگذارد، بیایید از یک تمرین استفاده کنیم: تمرین تمرکز حواس به مدت ۱۰ دقیقه در روز. توانایی تمرکز و در حال زندگی کردن یک موهبت بسیار بزرگ است. تکنیکهای افزایش تمرکز در روز مانند جدول زمانبندی، لیست کارهای روزانه و تقویم یادآوری رویدادهای روزانه همگی به تمرکز شما کمک میکنند. این تمرین تمرکز روزانه موجب میشود:
- درکی درست از تجربیات گذشته خود داشته باشید.
- احساسات خود را در حالات متفاوت، خوب مدیریت کنید.
پس در نتیجه این ۲ مورد میتوانید یک مدیر موفق و مؤثر برای تیم باشید. اما در این تمرین یک مشکل به وضوح دیده میشود. تمرکز بیش از حد ذهن را خسته میکند. خستگی ذهن انرژی را کاهش میدهد که موجب میشود کنترل شما بر خودتان کاهش یابد. این خستگی و عدم کنترل شما بر خود، باعث زودرنج و حساس شدن میشود که مستقیماً بر تصمیمگیری و مدیریت اثر تیم خواهد داشت.
بیشتر بدانید: ۱۳ راز شگفت انگیز برای حفظ کارکنان در محیط کار
تمرکز یا عدم تمرکز؟
حال تکلیف چیست؟ تمرکز یا عدم تمرکز؟ چیزی که مغز از شما انتظار دارد، زمانی بین تمرکز و عدم تمرکز است. دقیقاً در این رفت و آمد است که مغز بهینه عمل میکند و این یعنی بالاترین انعطافپذیری، خلاقیت و بهترین تصمیمگیریها.
وقتی در حالت عدم تمرکز هستیم، مغز به صورت خودکار به حالت پیشفرضی قرار میگیرد به نام: “هیچ کاری نکردن“. این حالت تنها زمانی فعال میشود که شما در حال استراحت هستید. در این حالت فقط ۲۰ درصد از انرژی شما را مصرف میشود که البته مصرف این انرژی برای مغز الزامی است؛ زیرا مغز در این حالت مشخصاً در حالت استراحت نیست. بلکه در این حالت، مغز در حال بررسی خاطرات قدیمی و آنالیز آینده است. بهتر است بگوییم مغز بین گذشته و آینده در حال حرکت است. در این رفت و آمد است که مغز به ایدههای جدیدی برای حل مشکلات و برقراری ارتباط مؤثر با اطرافیان و… میرسد.
تمرین هیچ کاری نکردن به جای تمرین تمرکز
بیایید از حالا به بعد یک قراری بگذاریم که از تمرین هیچ کاری نکردن به جای تمرین تمرکز استفاده کنیم. یکی از تمرینات مؤثر در جهت هیچ کاری نکردن، رؤیاپردازی است. رؤیاپردازی نه به معنای غرق شدن در نگرانیها و دلهرهها، بلکه به معنای ساختن تصویری روشن از آنچه به آن علاقه دارید است. این کار موجب افزایش خلاقیت در شما میشود. برای این تمرین، یک فعالیت کمتحرک مانند نقاشی کشیدن، باغبانی و یا هرکار کمتحرکی که به آن علاقه دارید را انتخاب کنید. سپس خواهید دید که در انجام آن فعالیت چگونه در افکار خود غرق خواهید شد. غرق شدن در تصویری مثل قدم زدن در یک ساحل یا دراز کشیدن بر روی یک قایق. این تصویر، ذهن شما را از فضای بیرونی به فضای درونی ذهنتان میچرخاند.
مزایای هیچ کاری نکردن
احتمالاً مزایای هیچ کاری نکردن برای شما سؤال است. بیایید تا به آن جواب بدهیم. انجام ندادن هیچ کاری، رؤیاپردازی را فعال میکند. به همین دلیل است که میگوییم فعالیت کمتحرک را انتخاب کنید. حالت تمرکز مانند یک چنگال عمل میکند که شما فقط محدود به برداشتن افکار آگاهانهی خود هستید. این درصورتی است که رؤیاپردازی، همان ظروف نقرهی خانه مادربزرگ است برای تجربه کردن طعمهای کودکی. و یا احساس رضایت از چشیدن اولین کیک خانگی در کنار پنجرهای با منظرهی پاییز.
در حالت رؤیاپردازی است که احساسات شما تقویت میشود. به گفته “وارن بنیس”، رؤیاپردازی، جوهرهی رهبری است که به آن مرکز ثقل روانشناختی هم میگویند. درواقع این کار موجب میشود تا شما به ذهنی چابک برسید و تغییرات را بهطور مؤثر مدیریت کنید.
۹۰ دقیقه چرت زدن در ازای ایدههای خلاقانهتر
یکی دیگر از هیچ کاری نکردن ها، چرت زدن است. زمانهایی وجود دارند که مغز شما از نظر درک کامل مسائل و خلاقیت رو به سقوط قرار میگیرد. مطالعات نشان میدهد که یک چرت زدن ۱۰ دقیقهای شما را بسیار هوشیارتر از ۱۰ دقیقهی قبل میکند. البته لازم به ذکر است این ۱۰ دقیقه فقط برای انجام کارهای روتین و یا تصمیمات روزانه است. اگر شما تصمیم مدیریتی یا کار خلاقانهای در پیش رو دارید، به ۹۰ دقیقه چرت زدن در ازای ایدههای خلاقانهتر احتیاج دارید تا ذهن، مدت زمان بیشتری برای کنکاش در گوشه کنار مغز داشته باشد. نتیجه آن است که مغز، با ایدههای خلاقانهتری شما را به هوشیاری برمیگرداند.
تمرین مرد هزارچهره بودن
تصور کنید که در شرایطی هستید که تصمیمگیری برای شما بسیار سخت و دشوار شده است. در این شرایط، عدم تمرکز بر خود به کمک شما خواهد آمد. در سال ۲۰۱۶ دو روانشناس تربیتی با نامهای دنیس دوماس و کوین دونبار دریافتند که برای حل مشکلات به صورت خلاقانه، یک شاعر با ذوق هنری بسیار بهتر عمل میکند تا یک کتابدار خشک و مقید.
برای اثبات این فرضیه یک آزمون ترتیب داده شد که باید از هر شی (مثلاً یک آجر) خلاقانهترین استفاده صورت گیرد. هنگامی که یک شاعر در آزمون قرار میگیرد، استفادهی خلاقانهتری نسبت به یک تعمیرکار ماشین از آجر خواهد داشت که به طبع تعمیرکار، نظم ذهنی بیشتری نسبت به شاعر داشت که این ابعاد ذهنی متفاوت در افراد است. هنگامی که ذهن شما به بنبست میرسد، تمرین مرد هزار چهره بودن کنید. این باعث میشود که شما از دید شخص دیگری با تواناییهای ذهنی متفاوت به مسائل نگاه کنید و ابعاد متفاوتتری از مسئله را مورد بررسی قرار دهید.
به یاد داشته باشید…
همانطور که در این مقاله بررسی کردیم، هیچ کاری نکردن به جای تمرکز کردن یا عدم تمرکز، میتواند به مدیریت هرچه بهتر یک مجموعه کمک کند و قدرت ذهنی شما را افزایش دهد. ما تقریباً ۴۶.۹ درصد از روز خود را صرف انجام دادن کارهایی میکنیم که ذهنمان مدام در تلاش برای دور شدن و فرار از آن است. ما با چرتهای ۱۰ یا ۹۰ دقیقهای، مرد هزارچهره بودن و رؤیاپردازی در تلاش هستیم تا تمرکز خود را برای زمانی که نیاز داریم، حفظ کنیم و به بخشهای عمیقتر از ذهن خود دسترسی داشته باشیم. این کار باعث میشوند تا در مواقع نیاز، بتوانیم تصمیماتی با خلاقیت و چابکی بیشتر برای حل مسائل خود بگیریم.
نظرات شما